In 2021 heeft de doorontwikkeling van het EMM geleid tot het ondertekenen van een nieuw convenant door de vijf partnerorganisaties. Dit is een overeenkomst tussen de vijf organisaties over het uitwisselen van informatie ten behoeve van de bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel.
De vijf partnerorganisaties dienen zich voor de uitwisseling en verwerking van persoonsgegevens ten behoeve van hun taakstelling te conformeren aan de Wet politiegegevens (Wpg), Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (Wjsg) en de Vreemdelingenwet (Vw). De gezamenlijke verwerking van de informatie die aan elkaar binnen het EMM ter beschikking wordt gesteld, vindt plaats binnen het Wpg-domein teneinde het opsporingsbelang te beschermen. De samenwerking binnen het EMM doet geen afbreuk aan bestaande wettelijke bevoegdheden en verplichtingen van de partnerorganisaties.
Voor meer informatie over de samenwerking tussen convenantpartners binnen het EMM kunt u het convenant van het EMM raadplegen.
Convenantpartners
De politie ontvangt uit de samenleving signalen mensenhandel en zij voert fysiek en digitaal prostitutiecontroles uit om zelf signalen op te vangen. Signalen moeten actief worden verzameld. Slachtoffers zijn kwetsbaar en verklaren niet snel. Slachtoffers hebben veiligheid, steun en erkenning nodig om te kunnen verklaren. De politie speurt daarnaast ook naar verdachten, naar mensen die slachtoffers isoleren, dwingen en misbruik maken van hun angstgevoelens. De politie verzamelt hierdoor ook bewijsmiddelen om rechters een goed beeld te geven van de omstandigheden rondom uitbuiting.
De Koninklijke Marechaussee (KMar) bestrijdt grensoverschrijdende criminaliteit en levert een bijdrage aan de nationale veiligheid door het signaleren en opsporen van terrorisme, drugssmokkel, witwassen, identiteitsfraude en mensensmokkel. De KMar houdt toezicht op personen die naar Nederland reizen via weg-, spoor-, water- of luchtverkeer. Zij is verantwoordelijk voor de eerste opvang van mensen die aan de grens asiel aanvragen en zet ook vreemdelingen uit en draagt hen over aan buitenlandse autoriteiten. De KMar voert haar taken humaan en met respect voor alle betrokkenen uit.
De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) controleert werkgevers en werknemers en spoort fraude, uitbuiting en georganiseerde criminaliteit op. De NLA signaleert ontwikkelingen en risico’s. Arbeidsuitbuiting treft de meest kwetsbare groepen. Dwang, geweld, dreiging, afpersing, fraude en misleiding spelen vaak een rol. Om kwetsbare groepen te beschermen worden, onder leiding van het OM, strafrechtelijke onderzoeken uitgevoerd.
De Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) behandelt verblijfsaanvragen, asielaanvragen en naturalisatieverzoeken. Verblijfsaanvragen komen van mensen die in Nederland willen werken, studeren of een gezin willen vormen met iemand die in Nederland woont. Mensen die zich in hun eigen land niet veilig voelen en vluchten kunnen asiel aanvragen. Ieders persoonlijke verhaal wordt gehoord en beslissingen worden zorgvuldig afgewogen en getoetst aan de regels van het vreemdelingenbeleid.
Het Openbaar Ministerie beschermt slachtoffers en vervolgt daders van mensenhandel. Daders mishandelen slachtoffers geestelijk en fysiek, zetten hun slachtoffers onder druk en verdienen daar geld aan. De vervolging is ingewikkeld. Slachtoffer moet goed worden gehoord en daar is vertrouwen voor nodig. Slachtoffers zijn vaak in hun geboorteland al een schuld aangegaan en moeten die terugbetalen, anders volgen er persoonlijke bedreigingen of worden familieleden bedreigd. Het slachtoffer zit gevangen in een uitzichtloze situatie van schulden, bedreigingen, mishandeling en angst. Mensenhandel is een lage vorm van criminaliteit, die met kracht en gezamenlijk moet worden bestreden.